HTML

Címkék

áldozat (1) alkotmány (1) állat (1) angol (3) anya (2) aranyköpés (5) Azerbajdzsán (1) azeri (1) bándy kata (1) bankrabló (1) bántalmazás (3) bevezető (1) börtön (1) botrány (1) bűncselekmény (1) bűnözés (1) bűnöző (1) bűntény (1) celeb (1) cigány (1) cigánybűnözés (1) cikis helyzet (1) család (6) családon belüli erőszak (3) csapat (1) csoportosítás (1) diák (4) diplomácia (1) égés (1) egészség (1) életfogytiglan (2) életpálya-modell (1) élet szépségei (1) erőszak (4) EU-források (1) Európai Unió (1) felelős állattartás (1) felelőtlenség (1) felsőoktatás (2) fidesz (1) fizetés (1) főiskola (1) gazdasági matematika (1) gyerek (2) gyilkosság (2) győzelem (1) halálbüntetés (1) hallgató (2) hasznosság (1) hoffmann rózsa (1) Hoffmann Rózsa (1) idegen nyelv (1) iskola (2) iskolaköpeny (1) izraeli (1) kegyelem (1) kiadatás (1) kiváló (1) kockázat (1) kormány (3) közgazdaságtan (1) kutya (1) london 2012 (1) magyar (3) Magyarország (2) matematika (1) megélhetés (1) megszorítás (1) mindennapi testnevelés óra (1) német (1) nemzetbiztonság (1) nevelés (1) nők (1) nyelvtanulás (2) oktatás (4) olimpia (1) örmény (1) Örményország (1) otthon (1) pedagógus (1) politika (1) rend (1) rokon (3) roma (1) sport (2) sportoló (1) szavazás (1) szoba (1) szösszenet (5) szülés (1) tanár (1) tandíj (2) tanítvány (1) tanulás (2) tanuló (1) testvér (1) tiltakozás (1) típus (1) törvény (3) tüntetés (2) választás (1) választási csalás (1) varga istván (2) világhatalom (1) vízilabda (1) vizsgálat (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • RozsaNiki: @onmagam: Szia! Attól, hogy egyszer elszakad a cérna és véletlenül elcsattan egy pofon, az ember ... (2012.09.27. 14:33) “Tudatosan verni”

Niki blogja

2012.09.26. 02:56 RozsaNiki

“Tudatosan verni”

Továbbra sem nyugszanak a kedélyek a családon belüli erőszak ügyében. Most éppen egy TV-műsorban fejtette ki véleményét a meghívott vendég, ismételten felháborítva a netes közösség jó részét.

Megemlíti egyik rokonát, aki állítása szerint nem látta el háztartási teendőit és házsártos asszony módjára viselkedett, mire a férje megverte, ő pedig azonnal dolgos, békés asszonnyá változott, és ez az állapot tartott is két hétig. Amikor is újabb verésre volt szükség, hogy ismét engedelmes asszony váljon belőle. A vendég pedig olyan jókedvűen mesélte ezt, mint valami vidám nyári anekdotát. Szóval ha az ember felesége nem úgy viselkedik, ahogyan azt tőle elvárják és még azt is meg merészeli tenni, hogy nem végzi mosolyogva, engedelmesen a napi teendőit, mintha ebben kiteljesedne élete célja, akkor a férjnek joga van erőszakot alkalmazni, hogy engedelmességre nevelje a feleségét. És ezt a legnagyobb derűvel meséli el, mintha követendő példa lenne bántalmazni bárkit is.

A másik, hogy amikor  megtudta, hogy a fia által elmondottakkal ellentétben egyáltalán nincs minden rendben az iskolában, hazaérve fogott egy botot és elverte. Mindezt hideg fejjel, előre eltervezve. És nevetve meséli el az egészet, mint valami vicces történetet. Nem hiszem, hogy a fia, vagy bárki, akinek ilyesmit át kellett élnie, bármi vicceset is találna ebben. Szerinte tudatosan, hideg fejjel kell verni a gyereket, mert az milyen hatásos. Szerintem meg egyáltalán nem lenne szabad bántani, mert csak maga ellen fordítja a gyereket és amúgy sem old meg semmit.

Ismét előjött a villamoson utazó gyerek példája, aki rugdossa az anyját, mint újabb indok arra, hogy megüssük a gyereket, mondván a gyerek azért csinálja, mert "könyörög a pofonért". Hogy mi van??? Szerintem ha egy gyerek odáig eljut, hogy a szüleit rugdossa, már régen rossz, és a szülők hibája, hogy ez megtörténhet. De a megoldás akkor sem az, hogy megcsapjuk a gyereket, csak mert nem megfelelő nevelési elveket alkalmaztunk; a saját hülyeségünkért nem a gyereket kell büntetni. Ehelyett már a kezdetekkor jó meghúzni a határokat, amelyet következetesen betartatunk, kerülve az erőszakot. A jó szülőnek erőszak nélkül is megvan a tekintélye, nem kell akarata kikényszerítéséhez felhasználnia erőfölényét. Aki pedig felhasználja az erejét egy gyengébbel szemben, arra tényleg nincs mit mondani.


Az a szomorú, hogy egyesek még mindig meg vannak győződve arról, hogy az erőszaknak helye van a nevelésben. Pedig az erőszak nem nevelés, csak a nevelés elmulasztásának kiküszöböléslére tett szánalmas kísérlet. Nincs ideje megfelelő példát mutatni a gyereknek és időnként elbeszélgetni vele, vagy csak alapból erőszakos a természete, így amint a gyerek olyat tesz, amit szerinte nem kellene, elveri, vagy legalábbis lekever egy pofont. És komolyan azt gondolja, hogy ettől majd jobb lesz, a gyerek megtanulja, mi a helyes viselkedés és elhagyja a rosszat. Nem képesek felfogni, hogy bár veréssel gyors és látványos eredményeket lehet elérni, ennek hatása csak addig tart, amíg a bántalmazó látókörön belül van; amint kikerül onnan, az előírt viselkedés is abbamarad, mert ha a szülő nem tud bántani, már nem kell azt tenni, amit a gyerek eddig is csak miatta tett. Ahelyett, hogy az eszükbe vésnék, hogy nevelni csak szeretettel, jó példát mutatva lehet, továbbviszik azt a "hagyományos" viselkedésmintát, amit a saját szüleiktől láttak, és meggyőződésük, hogy ez a helyes nevelési mód. Utána meg csodálkoznak, hogy a gyerek nem mutatja jelét túl sok szeretetnek, és az első adandó alkalommal lelép. Ők meg nem értik és fel vannak háborodva, hogy milyen hálátlan ez a gyerek, pedig ők igazán mindent megtettek érte. Csak talán éppen a legfontosabbat felejtették el. Szeretetben nevelni, olyan környezetben, ahol nem kell félnie, és ahol tudja, hogy a szüleire mindig számíthat. Akkor biztosan nem kell megtapasztalniuk, milyen érzés az időskori egyedüllét.


Szomorú, hogy bár törvény tiltja a gyerekek bántalmazását és hamarosan a BTK-ban önálló tényállás lesz a családon belüli erőszak, a valóságban nem sok minden történik a bántalmazottak védelmében, mondván, ez családi ügy, nem avatkoznak bele. Mi több, gyakran az áldozatot hibáztatják, amiért ilyen helyzetbe került, a bántalmazó pedig továbbra is folytathatja a verést és megalázást, ami elől az áldozatnak gyakran nincs módja menekülni. Szomorú, hogy itt tartunk Európában, a 21. században.

20 komment

Címkék: erőszak nevelés bántalmazás családon belüli erőszak


A bejegyzés trackback címe:

https://nikkiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr824803414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karipapa01 2012.09.26. 15:17:49

Na igen... Amikor a kölyök cinikus és szemtelen az anyjával az apu előtt, aki a 8 óra műszak után még napi 4 órát vállal azért, hogy taníttatni tudja a gyermekeit, hogy valahogy kikeveredjenek az adósságból, vagy legalább tolni tudják maguk előtt, aki este hazamegy fáradtan, idegesen, valami vacsorára és pihenésre vágyik és netalán a követelőző szemtelen gyermekének odalegyint... Természetesen a szomszéd hallgatózós 80 éves Mariska NÉNI ESETLEG KIHÍVNÁ A RENDŐRÖKET, AKIK AZTÁN BECSUKJÁK AZ APUT... Mekkorát fog ettől élvezni az anyu !! Főként, ha ettől az apu munkája, a család jövedelme kerül veszélybe, mert azért nem tud másnap munkába ellni, mert bűnözőnek minősül. Tudjátok mit? Kérdezzük meg az anyut...

RozsaNiki · http://nikkiblog.blog.hu 2012.09.26. 15:35:48

@Karipapa01:
Igazad van, a gyereket eleve úgy kellene nevelni, hogy ne rugdossa a szüleit és tisztelje őket, de az nem megoldás, ha annyiban hagyjuk az ügyet, mert apu jövedelme kell a fennmaradáshoz. Inkább élnék kicsit szegényebben, mint hogy mindennap attól kelljen félnem, mikor teszek olyat, amiért apám dührohamot kap és megver. Tapasztalat.

RozsaNiki · http://nikkiblog.blog.hu 2012.09.26. 15:39:36

@agypeter:
Ez így van. A gyerek meg állandó félelemben él, miközben a környezet semmit sem tesz, mert nem akar belekeveredni, és inkább elintézi annyival, hogy "ez családi ügy, semmi közöm hozzá". Utána meg csodálkozik, ha másnap azt látja a hírekben, hogy újabb szülő verte halálra a gyerekét, sajnálkozik és nem érti, hogy ezt miért nem lehetett megelőzni. Hát ezért.

Karipapa01 2012.09.26. 15:49:39

@RozsaNiki: "Inkább élnék kicsit szegényebben,..."

Esetleg te. De én láttam már olyasmit, hogy a 6 éves kislány azért cirkuszolt, mert eltörött a Ken lába, a 12 éve fiú földhöz vágta a telefonját, mert az osztálytársai szerint gagyi, a 16 éves leány pedig ordítva a szüleit hibáztatta azért, mert nem tudtak neki 5000 forintot adni a hétvégei bulira. Amikor leordította az anyját, hogy dolgoztatok volna többet és azzal fenyegette, hogy úgyis összeszopja ezt a pénzt a diszkó melletti bokorban és ezért a szülei a hibásak. Ebben részem volt és itt akadtam ki, az anyu pedig szépen könyörgött nekem, hogy "Karcsi ne, Karcsi kérlek ne..." Az apu pedig ült a konyhaasztal mellett lehajtott fejjel... Borzalmas volt!

madarasi.abel 2012.09.26. 16:03:03

@Karipapa01: A 6 éves kislány cirkuszolt, mert eltörött a Ken lába. Na és? Meg kell emmiatt verni? Vagy pedig úgy kell nevelni, hogy megértse a dolgok értékét? Az előbbin gyorsan túl lehet az ember, a másik viszont macerás. Egy életen keresztül tartó feladat, ami viszont megéri.

Karipapa01 2012.09.26. 16:17:49

@madarasi.abel: " A 6 éves kislány cirkuszolt, mert eltörött a Ken lába. Na és? Meg kell emmiatt verni?..."

Ne haragudj, hogy megkérdem, de te hülye vagy, vagy csak csinálod?? Szépen magyarázom, nézd a számat, lassan mondom, hogy megértsd: NEM MEGVERTÉK ÉRTE!!! Neki a családdal szemben ilyen "jogos" követelései voltak, miszerint újat kell venni. És ne mondd a gyereknek, hogy "Na és?", mert ezt nem fogadja el, hiszen a többieknek ez természetes. Hány éves vagy?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.26. 16:59:53

@Karipapa01: A kérdés az, hogy a fenti példákban szerinted jogos-e megverni a gyereket, ha pl. cirkuszol a babája lába miatt.

RozsaNiki · http://nikkiblog.blog.hu 2012.09.26. 17:13:10

@Karipapa01:
Nem erről beszélek; az általad felvázolt esetben a szülők hibásak, mert hagyták a fejükre nőni a gyereket. Meg kell húzni a határokat, csak erőszak nélkül. A lány szerintem csak azért mondta azt, amit, hogy kierőszakolja a figyelmet a szüleitől. Nem ismerem a helyzetet, de általában valami ilyesmi az oka. Ekkor viszont már késő erőszakot alkalmazni. Egy gyereket kiskorában kell nevelni, erőszakmentesen, nem tizenöt évvel később lekeverni egy pofont és széttárni a kezünket, mondván, más nem segít. Mert az erőszak végképp nem fog.

RozsaNiki · http://nikkiblog.blog.hu 2012.09.26. 17:16:24

@Karipapa01:
Nem lehet, hogy a kislány hozzászokott, hogy amit akar, azt megkapja? Persze hogy akkor cirkuszol a baba miatt, mert tudja, hogy akkor eléri, amit akar. A szülő meg gyorsan véget akar vetni a dolognak és inkább rácsap, mert kevesebb energiába kerül és a gyerek tudni fogja, hol a helye. Csak ez nem nevelés.

onmagam 2012.09.26. 17:21:39

"Szerintem ha egy gyerek odáig eljut, hogy a szüleit rugdossa, már régen rossz, és a szülők hibája, hogy ez megtörténhet. ... . A jó szülőnek erőszak nélkül is "

Szeretem amikor valaki így osztja az észt magasról.
Tudod én is nagyon jó szülő voltam egészen addig míg gyerekem nem született.

És hiába vagyunk mi szülők mindketten egyértelműen amellett, hogy gyereket ütni
nem szabad azért nagyon rájátszik a gyerek.
Kifejezetten élvezi ha idegesíthet, olyan ördögi mosoly van a szemében, amikor
azt mondja:
"De csinálom!", miután egyértelműen kértük, hogy ne csinálja, mert nagyon zavar.
Ha nem vagyunk fáradtak akkor kezeljük a dolgot, de minthogy a gyerek miatt bizony gyakran vagyunk fáradtak, gyakran előjönnek a reflexek.

Ilyenkor azt látom, hogy egy kis mitugrász aki jóval kisebb nálam direkt, tudatosan idegesít és vigyorog hozzá. Felszökik az emberben a pumpa.

És ha azt mondod, hogy mindez a rossz nevelés miatt van akkor cseréljünk!

Büszke nem vagyok rá, de ez van, emberből vagyok.

Karipapa01 2012.09.26. 17:22:23

@Counter: " A kérdés az, hogy a fenti példákban szerinted jogos-e megverni a gyereket, ha pl. cirkuszol a babája lába miatt."

Kedves Counter ! Nem ez a kérdés !! Egyébkét pedig ez csak egy mesterségesen, az "igazam van" alapon kiemelt kérdés egy komplex helyzetből ! A fenti példa nem is erről szól, bár bele lehet erőltetni, de minek, hiszen nem old meg semmilyen problémát. Írhatnák erről a családról (egy más esetben történt) másik történetet is, de nem tettem. Egy ilyen törvény megalkotásánál nem az "elméletileg" verjük-e a feleséget vagy gyereket dilemmáról van szó, hiszen egy törvény mindenkire vonatkozik: arra is, aki ilyesmit szórakozásból csinál, meg arra is, aki kínjában teszi. Ugyanerre a családra lenne egy igen megható történetem is (sajnos meg kellett élnem), ami esetleg kimeríthetné a törvény szerinti családon belüli erőszakot, viszont ezt a "szereplők" másként dolgozzák fel. Ha bárki kíváncsi lenne egy ilyen történetre szívesen elmesélem, csak előtte fel kell hívnom a családot, hogy tehetem-e. Az élet sajnos nem ennyire egyszerű: előfordulhat az, hogy bántani kell azt az embert, akit talán a legjobban szeretünk a túlélés érdekében. Ez mindig csak utólag derül ki. Ez van...

Karipapa01 2012.09.26. 17:30:43

@RozsaNiki: "Nem lehet, hogy a kislány hozzászokott, hogy amit akar, azt megkapja? Persze hogy akkor cirkuszol a baba miatt, mert tudja, ...."

Azért cirkuszol, mert a bátyja és a nővére is kapott valamit, szerinte ő meg nem. Akinek három nagy korkülönbségű gyermeke van, az tudja! Igen ám, csakhogy: mindegyik gyereknek a saját "problémája" a legfontosabb. Akinek ilyen gyermekei vannak, azok pontosan tudják. Sőt! Meg is próbálják kikövetelni a saját igényeiket. Viszont az a szülőpár, akik ennek anyagiak híján nem tudnak megfelelni, nagy szarban vannak. Innen viszont mehet a vita akár durvulásig is, ezért nem tartom jónak az ilyen törvényi szabályozást.

RozsaNiki · http://nikkiblog.blog.hu 2012.09.26. 17:40:01

@onmagam:
Persze hogy rájátszik, feszegeti a határokat, próbálja hogy meddig mehet el... hiszen gyerek. Azt is megértem, hogy néha az ember kijön a sodrából, főleg egy nehéz nap után. Ha véletlenül elcsattan egy pofon, attól nem lesz rossz szülő, ha amúgy nem ezzel akar nevelni. De szerintem az a szülő hibája, ha eljut odáig, amit az egyik fórumtárs felvázolt a diszkóba induló lányról. Nem észosztásnak szántam, ez csak egy vélemény.

RozsaNiki · http://nikkiblog.blog.hu 2012.09.26. 17:45:41

@Karipapa01:
Igen, ez előfordul. Én csak azt mondom, hogy ne veréssel/pofozással próbáljunk nevelni, mert bár látszólag működik, valójában inkább kárt okoz.

RozsaNiki · http://nikkiblog.blog.hu 2012.09.26. 17:46:42

@Karipapa01:
Engem érdekel, írd le, ha megengedik.

Karipapa01 2012.09.26. 17:52:37

@RozsaNiki: "Persze hogy rájátszik, feszegeti a határokat, próbálja hogy meddig mehet el... hiszen gyerek...."

Niki, éppen ez a baj! Az, hogy feszegeti a határokat akkor, amikor anyu-apu a lelkét kiteszi a túlélés érdekében, akkor, amikor nem akarja tudomásul venni, hogy nem ő az egyedüli ász, testvérei is vannak, akiknek igényeik is vannak. Amikor anyu-apu kűzdenek a túlélésért és ha nem sikerül, akkor még ők a hibásak. Akkor, amikor a végsőként (idegileg és fizikailag) kifáradt apunak, aki éhes, szomjas és fáradt, az éjszakába nyúló utolsó érve egy tasla azért, mert "hogy beszélsz az anyáddal???" Na ezt az apát LE KELL CSUKNI, mert törvényszegő. Na, jól van...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.26. 18:13:42

@Karipapa01: Szerintem is nagyon valószínű, hogy egy eleve nem súlyos büntetési tételű cselekmény mérsékelt súlyú elkövetési magatartással való megvalósításából végrehajtandó legyen.

Miért csuknák le? Ilyen esetben elég lehet, ha a hatóság jelzi, hogy ez nem elfogadható, és hogy a gyv. körülnéz. Megjön az ilyentől az emberek esze, ha amúgy normálisak. Ha meg nem, akkor jó is, hogy körülszimatolnak.

RozsaNiki · http://nikkiblog.blog.hu 2012.09.26. 19:29:56

@Karipapa01:
Ez sajnos így van. Nem kell lecsukni, egy pofontól még nem lesz rossz szülő, főleg ha alapvetően nem így akar nevelni és tudja, hogy nem ez a megoldás. Azt kell távol tartani a családtól, aki rendszeresen bántalmazza őket, akár alkoholizmus miatt, akár azért, mert lelkileg egy gyenge ember. Az indok mindegy, a cél, hogy többet ne bánthassa a párját/gyerekét.

onmagam 2012.09.27. 10:12:58

@RozsaNiki:

Szia Niki,

köszi, hogy higgadtan tudtál reagálni heves hangvételű hozzászólásomra.
Én sem tartom magam rossz szülőnek.
De tényleg, mióta gyakorlatban látom, hogy hogy működik a dolog, már nem látom annyira egyértelműnek, hogy minden csak a helyes nevelésen múlik.

Persze nem tudom, hogy más szülők mit hoztak volna ki ugyanebből az alapanyagból
. De ugyanakkor azt is gondolom, hogy nem lehet az sem a világ rendje, hogy csak felsőfokú szülői képesítéssel lehessen normális gyereket nevelni.

RozsaNiki · http://nikkiblog.blog.hu 2012.09.27. 14:33:04

@onmagam:
Szia! Attól, hogy egyszer elszakad a cérna és véletlenül elcsattan egy pofon, az ember nem lesz rossz szülő. Csak ne gondolja azt, hogy ez milyen jó nevelési módszer, csak mert a gyerek engedelmes lesz tőle, mert fél, hogy ha nem fogad szót, akkor kikap.

Persze az ember elképzeli, milyen jó lesz majd szülőnek, hogy mit hogy fog csinálni, aztán rájön, hogy nem pont úgy van, ahogy elképzelte. Lényeg, hogy a gyerek tudja, hogy mindig számíthat a szüleire és ne kelljen mindig attól félnie, hogy mikor húzzák fel úgy a szüleit a külső körülmények, hogy a feszültséget rajtuk vezetik le. Nem kell diplomásnak lenni ahhoz, hogy valaki jó szülő legyen, a vérmérséklet nem ezen múlik. Apám is diplomás, okos ember volt, mégsem tudott uralkodni az indulatain. De sajnos a biológia nem gyereknevelési alkalmasság alapján szelektál.
süti beállítások módosítása